:White05:Lama tk membloging..kekok plak nk menaip..cewahhh..
Cuti New Year aku tk berjalan sngt..
Balik ke serdang melawat parent aku..
Perancangannye mmg banyak..
tp mengenangkan kesesakan...jammed..kepanasan.. tk sanggup aku aih..

23 Jan 09

~aku gerak balik ke tanjung karang lewat malam gak le..ada sikit kerja gile
:Onion36: yg aku ngn hubby aku buat malam tu... ngeee...
~smpai rumah MIL dlm pkl 4pagi... smpai aje...terus ZZZzzzzzz...
:White03:

24 Jan 09

~seawal 8pagi aku dh bangun..
:Onion21:walaupon tido sngt lewat malam td..
~anak² aku mmg tkbleh tnguk mamanya tido lelama...walaupon dilarang oleh MIL a.k.a nenek derang supaya jgn kaco aku...dikaconye jugak..

~mcm biasa la.. adik akan mintak shushu a.k.a susu

~dan abang akan mengadu segala cerita di sekolah..dirumah..

~pkl 11 aku dh gerak balik ke serdang..

~oh ye.. aku kan lalu kt MRR2.. so aku singgah ke ampang kejap.. melawat Ezna.. kan dia baru lepas bersalin.. dapat baby boy... (beshnyeee)

~pkl 4ptg smpai kt serdang... kekemas..rilek sebentar...

~anak² aku kalo dpt kucing (peliharaan bapak aku je ada 8eko).. mmg tk nampak la aku ni..
~malamnye gi dinner kt luar aje..memasing malas nk masak..

25 Jan 09

~pepagi dh bangun
:White34:..jenoh gak nk gerak anak kedua aku ni bangun..golek sini..golek sana..tetap tk bangun.. si abang dh biasa bangun pagi.. so senangla nk soh dia mandi..
~pkl 10 ke melaka...nk melawat adik aku yg baru bersalin 14 Jan lepas... dia berpantang kt rumah MIL nye.. aiyooooooooooooooo.....sngt comel babynye.... asyik tidoooooooooo aje
:Onion05: (bak kata anak aku) ~lepak dan makan dan minum lepas Zuhur kitorang bertolak balik ke KL..
~sekali bapak aku lalu ikut jalan lama le....aduiii....

~krem buntot aku... anak² aku dh tkbleh nk duk diam..memasing letih main kt rumah MIL adik aku td...pastu kena duduk plak dlm keta...

~smpai serdang around 7pm..sudah magrib...

~oh ye..laki aku tk ikut sekali pi melaka...dia kena kerja ahad tu..dah sabtu dia offday kan.. so aku pegi ngn parent aku, adik pompan yg bongsu ngn anak² aku je la..

26 Jan 09

~laki aku cuti New year...ingatkan dia kerja...tp kitorang tk gi memana pon..memasing malas nk kuar... planing nk pi Alamanda la... IOI Mall laaa... Mines la... satu haram pon tk menjadi.. memasing membongkang kt rumah.. hehhhehehe...

~malam je kitorang keluar....gi melawat nenek kesayangan kt pandamaran..

~lama tk jumpa dia weh...

~mau bising dia nnt aku tk jenguk dia..
27 Jan 09
~bersiap² nk balik ke tanjung karang...

~singgah sebentar kt Giant baru kt Kinrara tu...boleh la...tkde menda yg menarik sngt pon..


kesimpulan: Cuti yg tk macam cuti.. ye tak?
:Onion43:
Mulianya seorang isteri disisi Allah...
Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak
Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri
mereka
kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak.
Biarlah buruk mana isteri anda,
sayangilah mereka......

Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja
dengan Tuhan.... jadi 'kilang ' manusia.
Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh....
7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang
tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya.
Cuti bersalin juga sehingga 60 hari
,
Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..
Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak

Cuti ini bukan cuti suka hati
tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah
,
Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami,
Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala..jangan buat deekkk jeee,
Jangan buat alasan itu dan ini pulak.ingat tu si isteri yee!!!
Kata nak pahala lebih

Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..
sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya...

Satu lagi berita gembira untuk wanita,
Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya,
Lahir saja bayi seluruh dosanya habis.

Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?

Marilah kita pegang kepada tali Allah.
Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga.
Untuk orang
bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur.
Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.

Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari.
Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid
atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua.
.

Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian
Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga.
Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat.

Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung
terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.


Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan
diluar rumah,
segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik
dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..

Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat
Allah agar tidak derhaka denganNya.

Ses
ungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki.
Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak
kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir
kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan
wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Woman was made from the rib of man,
She was not created from his head to top him,
Nor from his feet to be stepped upon,
She was made from his side to be close to him,
From beneath his arm to be protected by him,
Near his heart to be loved by him.



Amirul Izzmeth Ghazie

Anak buah aku yg dah berumur 6 hari
cepat btol masa berlalu kan

gambar ni cute giler..
teringat kat adik aku a.k.a mama kepada izzmeth ni..
camni la rope dia tido
hihhihkk..


Yeay!!!

Semalam entry aku agak membingungkan.. btol tak? hehehe.. bukan apa..
aku berdebar² :Angel05:bagi pihak adik aku.. bleh tak??? Semalam 14/1 hari rabu aku bercuti.. saje mencutikan diri utk menemankan adik pompan aku ni... bsalin kt Az-Zahrah, Bangi..:Angel04:
Walaupon dia ada offer utk tido kt wad dia..aku lebih rela tido kt rumah..hehee..lebih empok gitu.. Payah gak aku mencari Pusat Kesihatan Az-Zahrah ni.. jalan punya jalan..punya la jauh aku pusing..siap lalu kt bangi lama tau!! Sib baik last² jumpa gak.. tu pon sib baik bertanya kat orang arah mana nak ke Pusat Kesihatan ni.. bangunan warna pink tuuuuuuuu...:Onion63: i like!!

Sampai² kena soru dulu...lapaq ni..brekfas blom laie.. tp aku dh dpt sms adik aku ni dh selamat operate.. baby pon dh keluar..tkpela...Alhamdulillah..lega..Syukur..
Ni la dianya adik pompan kedua aku.. Azzreen namanya.. masa ni dia tengah mamai ubat laie..
Alhamdulillah dia dapat baby lelaki, 3.3kg, besalin operate sbb kepala baby tknak turun. hahahha... tp sngt cute dan gebuuuuuuuuu u ollzz... geram je aku tenguk..
Time camni bleh la aku tenguk sbb askar² aku tade.. kalo derang ada..tk dapek do..aku nak dukung baby ni...
Cerita di dalam bilik operation pon agak menakutkan.. ye la..adik ipar aku si safiQ ni dpt plak merasa tenguk kelahiran baby secara LIVE..:Onion21: aku yg mendengar ni melopong² sambil membayangkan cemana kulit perut tu ditarik... ngeri siut..
Nama: Amirul Izzmeth Ghazie bin Amirul SyafiQ
(saya sngt gebu dan putih)
(senang nk kenal saya, sbb dari jauh dahi saya amat terserlah)
*jgn marah ye pak nye!!

Yang ni kije laki aku la.. dia mmg tau.. kalo dapat je baby, specially baby boy.. dia akan bukak segala lampin.. dia akan tenguk tangan, kaki, peha, betis, telur, punai baby tu..smpai dia puas hati.. ko tenguk la anak buah aku ni.. smpai abeh sme kain tertanggal.. bila soh pasang balik..taktau!! teruk la Paklong ni!!!
Anak buah aku ni adalah cucu ketiga utk mak ngn bapak aku.. dan tk sangka semua cucunye lelaki.. hahhahaha,... kalo camni nk kena cecepat proses baby girl la..
amat berbeza kulit aku ngn kulit baby ni.. montel gebu.. nnt cecepat beso.. bleh ikut Maklong gi soping eh..:Angel14:

~Life are too short and friends are too few~

Kesabaran

Tak sempat nk hapdet pepanjang..
aku sngt takut dan keresahan sngt skang ni..
esok je la aku apdet eh..

bye..

~Life are too short and friends are too few~

Comelnye aku..

aku ada belek fs kawan aku tadi
tk sangka plak aku dpt tenguk balik pic ni
ni pic masa aku darjah satu
kesian kan
kitorang kena amek gambo dalam keadaan matahari terik
merah padam muka aku

oh ye
masa aku darjah dua ke tiga camtu la
aku ada kawan karib lelaki
namanya Sudirman
tp aku lost kontek ngn dia
sedih sngt
cemana aku nk cari dia eh?

p/s: cuba teka yg mana satu aku?

~Life are too short and friends are too few~

Kepenatan

Tentu ramai yg herankan.. nape tajuk entry aku kali ni agak penat sikit..
akhir² aku terasa sangat yg badan aku penat..
selalu pening², loya dan terasa nk muntah..
tk payah la guess yg aku ni mengandung..
tkdenye..!!!
kompem 100%..
Aku rasa aku mcm kurang rehat..
selama ni aku paksa diri aku buat tu... buat ni..
pegi situ...pegi sini..
sedih sngt..
dulu aku tak mcm ni..
dulu aku tk kisah nak kemana mana...
aku cergas.. dan yg penting ceria..
tp selepas aku sakit..
system badan aku mula down..
aku cepat rasa letih..

aku rasa nk pegi becuti la..
nk betul² rehat..

cuma bukan sekarang la..


~Life are too short and friends are too few~

Seharian di PPUM

:Angel08::Font16::Font22::Font31: + :Font13::Font25::Font22::Font14:

Lambat sket entry ni keluar sbb aku tk beberapa sihat dan jugak hati risau mengenangkan tarikh operate anak aku makin dekat.. so far alhamdulillah...tiada apa yg aku takutkan berlaku.. malah zafran juga ceria..


Start dari ari ahad tu aku ngn laki aku dh start demam + selsema..wahh..risau plak aku.. jgn la plak menda ni berjangkit kat anak aku.. kang kena kensel plak operate.. ahad tu aku bawak anak² aku, mak mertua aku jejalan kt Tezco Damansara.. saje je la kan...cuci mata, cuci poket.. hehehhehe... dapat gak la beli Dunkin donut beli 6 ketul percuma tiga ketul dgn harga rm13.70.. hahahaa.. so tetengah malam tu start la anak sulung ku ini berpuasa.


So pagi² semua dh bangun pagi. siap mandi air panas lagik tau.. berus gigi.. anak sulung aku siap merungut sbb kena bangun awal pagi pastu kena mandi plak..selalunya pkl 10 baru nk mandi kan..

Tenguk la muka ceria dia pakai baju kanak² ngn tutup kepala tu.. kiut kan?? smpai ada nurse yg kata.. "alahai kiutnya budak pompan ni"... whaattt????? pompan? adoyai...pecah perut kitoang gelak..teringat plak masa memula mengandungkan zafran ni.. punya la teringin cucu perempuan smpai kan nenek dan nenek sedaranya beli kelengkapan bewarna merah jambu!!
Hahahahahaha...sabar je kan.. sekali yg kuar ada telor ngn batang berjuntai... haaa... amek ko!!!

ni gambo anak aku si zafran ngn nenek kesayangannya merangkap mak mertua aku la.. aku tkbleh nk masuk sbb hati aku tk kuat.. even masa dia kena cucuk pon air mata aku yg meleleh.. ni kan plak nak tenguk dia terbaring atas katil... uuwaaa.....tknak.... biarla nenek yg temankan..

tenguk la...sempat posing hensem lagik kan.. sngt ceria mukanya.. dlm hati aku Tuhan je yg tau betapa resahnye.. muka aku je nampak ceria..gelak²...saje je aku buat ckelakar..amek gambo abang bebanyak pakai baju ni..soh dia posing merata tempat...bagi dia ilang rasa lapar..

tenguk la...pelbagai aksi ada.. tu pon kan..saje je tknak bagi dia ingat psl makan dan minum..
kalo tk asik merengek nk milo...nak air soya.... yg tk blleh blah tu.. siap kata "abang lapar la mama, jum la kita gi beli karipap ngn soya bean, abang haus la". HAHhahahahha..
Masa ni budak² yg masuk sblom dia dh kuar.. memana yg dh sedar tu....adoi....derang punya la melalak....smpai aku plak yg kecut perut dengarnye...risau plak aku kalo anak aku melalak camtu..

Pukul 10.45pagi nurse panggil "mohd Izz Zafran"... adoi...aku dah gigil.. anak aku selamba je pimpin tangan nenek bejalan gi bilik bedah... tik tok tik tok....:White04:dekat setengah jam jugak la.. sempat la aku ngn laki aku gi beli air nescafe ngn beberapa jenis kuih wat lapik perut..
Mak mertua aku dh tak senang duduk...kejap diri...kejap duduk..kejap baca yasin...


Bila pintu tu terbukak..beberapa doktor keluar.. dan nurse tolak katil abang.. aku ngn mak mertua aku terpa dulu...nk tenguk keadaan dia..masih lagi tidur dlm keadaan mengiring.. aku cecepat lari...kan aku kata aku tkbleh nk tenguk..mak metua aku dh soh aku balik ke bilik menunggu..sbb aku nak menangiisssssssssssss.......:Onion09:

Kemudian nurse tu soh kitorang duk dlm bilik menunggu smentara tunggu zafran sedar.. ok la kan..sbb dh nampak muka dia...lega la rasa hati..

Bila dia sedar aje nurse tolak ke katil, soh la dia bangun.. selmba aje dia bangun dari mengiring camtu terus tegak... terus lompat ke katil sebelah dalam keadaan bogel.. aku dh tergamam..isk..tak sakit ke perut tu? pastu anak aku diam aje...tk becakap apa pon..risau dh aku..
nape plak ni kan.. aku, mak metua aku tanya...sepatah haram dia tkmo jawab.. sikit pon tk nak pandang kitoang..last² neneknye kuarkan buku ceita...baru la dia ok...nk senyum...rupanya dia marah...plus takut sbb bila dia tutup mata dia nampak muka nenek... bila bukak mata...yg dia nampak muka nurse... bukan muka kitorang..hahahaha... anak aku pon dh pandai menunjuk perasaan!!
video
oh ye.. aku tatau cemana nk edit video ni kasik tegak..
ada sesapa ble tolong ajarkan?

Oh ye..aku tau korang mesti tertanya tanya kan apa sebabnya dia dioperate... sebabnya dlm perut dia bersebelahan ngn pusat ada sebiji ketulan daging/lemak aku tatau la menda apa tu..bila tanya kt doktor dia kata menda tu senang dikeluarkan, mcm seketul lemak, bila di pecah mcm ada darah beku yg tk beku.. hahahahha... cemana nak describe tu?.. nanti la..sebulan akan datang s=5/2 sehari selepas besday dia, dia ada apoiment ngn doktor laie.. masa tu nnt result apakah benda itu akan keluar... tunggu la yer..

Wedding part 2

:: antara menu yg ada di atas meja beradab ::
:: rendang daging dia mabeles, aku siap ratah sepinggan ::

:: pengantin dengan kek 3 tingkatnya ::
:: anak aku usha je, siap tanya bila nk potong ::


:: me n my kazen yg sengal ::

:: anak² aku yg obses ngn limau ::
:: sebenonya derang berminat tenguk cara limau tu dipotong bulat camtu ::

:: DJ - along an, masih bujang, masih mencari teman hati ::
:: berminat?? ::
:: plez call me ::
:: Mak Ndak & Pak Ndak ::
:: Parent pengantin lelaki, senyum lebar smpai telinga ::

:: yg ni plak kembar kepada along an tu, namanya angah in ::
:: tp dah tunang dah ::
:: maybe tahun 2009 aku akan bizi lagik ngn kenduri kawen la ::


:: sesi posing bersama mak saudara dan kazen² pompan ::
:: tak lupa juga parit yg dulunye penuh ngn kangkung tmpt kitorang berkubang masa kekecik dulu ::


:: penjaga pintu masuk ::

:: kazen lelaki yg sengal mengal ::

:: aku dengan dua orang bapa saudara yakni adik beradik bapak aku ::
:: nampak deranng ni muda lagik kan ::
:: macam adik beradik pon ada rasanya ni ::

:: aku ngn mak sedara serta kazen² perempuan ::
:: yg tetengah tu my beloved grandma ::
:: dia pon vouge tau ari tu ::

:: keluarga aku dengan pengantin ::

:: keluarga Mak Lang dengan pengantin ::

:: Keluarga Mak Ude dengan pengantin ::

:: Aku dengan kazen² anak kepada Pak Ucu ::

:: sem dah sengal + penat time ni ::
:: tau memasing nk tido aje ::

Kalo tadi aku tunjukkan gambo pengantin.. kali ni gambo sedara mara aku plak.. hehhehehee yang penting kami semua kaler biru tau!! kain diberi khas oleh mak pengantin.. tu pon ada masa sebulan nk siapkan.. nasib baik le dapat siapkan.. kalo tak aku pakai je cara lilit mcm sari tu.. abeh cite..

Cuba korang baca balik post yang ni plak..!!

Related Posts with Thumbnails